Wohnturmhaus Wrocław

Adolf Rading

Auteurs

  • Frederique van Andel TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Vanwege de enorme woningnood in Duitsland, midden jaren twintig, zagen architecten zich voor een opgave gesteld die zich vooral richtte op het ontwerp van woonwijken met Kleinwohnungen für grosse Familien. Men zocht naar nieuwe woonvormen en het bouwproces werd gerationaliseerd. Naast de ontwikkeling van standaard bouwelementen werden woningplattegronden uit kostenoverwegingen geminimaliseerd en opnieuw uitgedacht. Twee jaar na de Werkbundausstellung ‘Die Wohnung’ in Stuttgart (Weißenhofsiedlung) werd op 15 juni 1929 in Breslau (nu Wroclaw, Polen) de tentoonstelling ‘Wohnung und Werkraum’ geopend. Eén van de onderdelen van de tentoonstelling was de bouw van modelwijk Grüneiche. Naast functionele oplossingen voor kleine appartementen en eengezinswoningen, toont de Breslau-tentoonstelling ook twee vooruitstrevende modellen voor meer collectieve woonvormen. Hans Scharoun realiseert het ‘Ledigenwohnheim’, een woongebouw voor jonge stellen en alleenstaanden, en Adolf Rading bouwt een experimenteel appartementengebouw voor gezinnen.

Rading ging bij dit als hoogbouw geplande, maar slechts in vijf bouwlagen uitgevoerde ‘Wohnturmhaus’ uit van de gedachte dat de individuele woning weinig oppervlak nodig heeft, als er voor de bewoners (voldoende) gemeenschappelijke voorzieningen aangeboden worden. Het gebouw heeft een staalskelet, dat elke woning een andere indeling biedt. Op iedere verdieping zijn acht kleine appartementen ondergebracht, gegroepeerd in clusters van vier, verbonden met elkaar door middel van een 3,5 m brede en 40 m lange corridor. Door deze configuratie is iedere woning een hoekwoning die van twee kanten daglicht krijgt. Aan de uiteinden van elke gang bevinden zich gemeenschappelijke ruimten, die op de eerste verdieping dubbelhoog gemaakt zijn. De ruimten konden, net als de brede corridor zelf, overdag als speelplek voor kinderen en ‘s avonds door volwassenen gebruikt worden. Ook de dakverdieping met terrassen, ateliers en wasruimten waren voor collectief gebruik bedoeld. Rading was van mening dat de leefruimte (woonkamer) een centrale plek moest innemen in het huishouden en daarmee ook in de plattegrond. Voorzieningen als keuken en badkamer schoof hij daarom naar de hoekpunten. Door op het oppervlak van slaapruimten en voorzieningen te besparen (in sommige plattegronden is de slaapkamer niet meer dan een nis), is de woonkamer in deze kleine woningen toch nog relatief groot. Tegenwoordig wonen er in het gebouw studenten. Aan een zijde is de open ruimte tussen de twee gebouwdelen dichtgebouwd ten gunste van extra appartementen, die nu op elke verdieping gelijk zijn.

Biografie auteur

Frederique van Andel, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Frederique van Andel holds a Master’s degree in both urban planning and architecture from Delft University of Technology. She worked for Mecanoo architecten and DP6 architectuurstudio in Delft, and lived in Barcelona where she worked with architect Toni Gironès. Since 2006, Frederique is a researcher and lecturer in the Global Housing research group of the Faculty of Architecture and the Built Environment of TU Delft. Her main topic of interest is affordable housing for growing cities in the Global South. Frederique curated the exhibition ‘Global Housing – Affordable Dwellings for Growing Cities’ (2016) with venues in Delft and Addis Ababa. She is editor of the book series DASH (Delft Architectural Studies on Housing) and coordinates and edits the online Platform for Affordable Dwelling (PAD). Frederique teaches Master courses on Global Housing Design and Bachelor courses on Plan Analysis. She is project manager for the research project ‘Addis Ababa Living Lab: Creating Resilient Dwelling Clusters for Urban Resettlement in Addis Ababa, Ethiopia’, funded by the Dutch Research Council and TU Delft (2019-2023).

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

van Andel, F. (2018). Wohnturmhaus Wrocław: Adolf Rading. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 3(04), 62–71. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4625