Onderzoek naar de maatschappelijke rol van musea en kunstencentra in de superdiverse grootstedelijke Brusselse context

  • Filip Permentier ScienceWorks, Student Research Conference 2016

Abstract

Centraal in mijn paper staat de vraag of musea en kunstencentra instrumenten kunnen zijn om empowerment, inburgering en gemeenschapsopbouw te bevorderen.
Vertrekkend van een sociologische en demografische beschrijving, toon ik langs verschillende wegen de maatschappelijke relevantie van musea aan. Op basis hiervan ontwikkel ik een dynamische visie op het ideale museum.
Vanuit de beschrijving van verschillende (kunst)projecten en tentoonstellingsprakijken distileer ik een aantal cruciale voorwaarden om te beoordelen of musea en kunstencentra mee de essentiƫle voorwaarden kunnen scheppen om inburgering te stimuleren.
In drie casestudies ga ik na welke hefbomen en drempels m.b.t. empowerment, inburgering en gemeenschapsopbouw aanwezig zijn.
How to Cite
PERMENTIER, Filip. Onderzoek naar de maatschappelijke rol van musea en kunstencentra in de superdiverse grootstedelijke Brusselse context. Student Undergraduate Research E-journal!, [S.l.], v. 2, dec. 2016. ISSN 2468-0443. Available at: <https://journals.open.tudelft.nl/index.php/sure/article/view/1447>. Date accessed: 22 may 2019. doi: https://doi.org/10.25609/sure.v2.1447.
Published
2016-12-08