Ons dagelijks erfgoed

Conflicten en kansen bij renovatie van monumentale woongebouwen

Auteurs

  • Lidwine Spoormans TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Er zijn in Nederland maar weinig mensen die hun eigen huis bouwen. Het merendeel van de bevolking bewoont een woning die in het verleden is gebouwd. Ontworpen en gemaakt met andere ideeën, voor gezinnen met andere wensen en gewoonten dan de onze. Het aanpassen van woningen aan de huidige tijd is daarom normaal en noodzakelijk, en is een continu proces. In zijn boek How to make a Home vergelijkt Edward Hollis de wijze waarop de mens een huis bewoont met een koekoek.1 Die heeft het tot zijn specialiteit gemaakt om bezit te nemen van andermans nest en het aan te passen aan zijn eigen behoeften. De mens verbouwt, decoreert en meubileert om van een aangetroffen huis een eigen nestje te maken.

Wanneer het echter een bijzonder ‘nest’ betreft, gelden er andere regels. Als een woonhuis of woongebouw een monument is, wordt het in het algemeen belang beschermd vanwege de cultuurhistorische waarde. Een woning met een monumentale status kan dan niet zonder meer aangepast worden aan hedendaagse woonwensen; het gebouw (of delen daarvan) worden ‘bevroren’ in het verleden. Dit lijkt strijdig met de menselijke wens om een woning aan te passen en zich eigen te maken. Staat bescherming bewoning in de weg?

Biografie auteur

Lidwine Spoormans, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Lidwine Spoormans (b. 1977) trained as an architect and construction technologist at Delft University of Technology and studied at the Arkitekthøgskolen in Oslo. As an architect she worked at biq stadsontwerp on new buildings and on the renovation of large-scale housing projects. She subsequently set up Studio LS, an office for design and research assignments in architecture and transformation. She has been a teacher and researcher at the Heritage & Design chair since 2010, and specializes in the renovation of residential neighbourhoods and young heritage. She is the founder of the digital platform ‘Love 80’s architecture’.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

Spoormans, L. (2018). Ons dagelijks erfgoed: Conflicten en kansen bij renovatie van monumentale woongebouwen. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 9(14), 54–66. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/5064