Groot Begijnhof Leuven

Auteurs

  • Dick van Gameren TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Vanaf de dertiende eeuw ontstonden in meerdere steden in de Nederlanden besloten woongemeenschappen voor alleenstaande vrouwen. Deze zogenaamde begijnhoven boden een veilige plaats aan begijnen, vrouwen die een vroom en kuis leven nastreefden, onderworpen aan (kerkelijk) gezag, echter zonder aan kloosterbeloften gebonden te zijn. In geval van armoede of ziekte bood deze gemeenschap wederzijdse steun. Rijke vrouwen bezaten een eigen huis; minder bemiddelden woonden samen in één woning, convent genoemd. De eerste begijnhoven werden gebouwd buiten de stadsmuren, voorzien van een eigen beschermingsmuur. Later werden ze binnen de steden gebouwd, of door stadsuitbreiding opgenomen in de ommuurde stad. De hoven beschikten over een eigen kerk, en een ziekenzaal of hospitaal.

De hoven kennen twee hoofdvormen: een bebouwing rond een centraal plein of tuin, met blinde achterzijden naar de stad gekeerd (zoals het Amsterdamse Begijnhof), of een bebouwing langs straten binnen een zelfstandige ommuring. Een prachtig voorbeeld van deze laatste opzet is het Begijnhof van Leuven, dat als een van de eerste rond 1230 gesticht werd. Het ommuurde terrein lag in eerste instantie buiten de stad, maar werd na de veertiende- eeuwse stadsuitleg letterlijk een stad-in-de-stad. Het terrein van het Begijnhof wordt doorsneden door de zich binnen de muren vertakkende Dijle. Het water van dit riviertje werd gebruikt voor het wassen van kleding, een belangrijke inkomstenbron voor de Leuvense begijnen. Een aantal straten vormt gezamenlijk een onregelmatig schaakbordpatroon van bouwblokken. De infirmerie ligt aan de zuidrand, waar ze was verbonden met de bakkerij, brouwerij en voorraadkamers. Binnen de muren was er ook ruimte voor een boerenbedrijf, een wijngaard, en fruit- en groentetuinen. De kerk lag tegenover de infirmerie, direct naast de hoofdpoort van het hof. Een latere uitbreiding – het zogenaamd Spaans kwartier – ligt ten westen van de Dijle, en vertoont meer het type van bebouwing rond een groene hof.

Biografie auteur

Dick van Gameren, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Dick van Gameren is dean and full professor at the Faculty of Architecture and the Built Environment of Delft University of Technology, and partner at Mecanoo architecten in Delft, the Netherlands. Combining his work as an architect with a professorship, Van Gameren maintains a critical approach to design by lecturing, researching and publishing. In 2007, Van Gameren won the prestigious Aga Kahn Award for the design of the Dutch Embassy in Ethiopia. In 2008, Van Gameren founded the book series DASH (Delft Architectural Studies on Housing) and is since then editor in chief. At TU Delft. He leads the Global Housing Study Centre and is also board member of the Archiprix foundation, of the Jaap Bakema Study Centre in Rotterdam and of the Amsterdam based AMS Institute. He is also a member of the TU Delft Global Initiative Steering Committee.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

van Gameren, D. (2018). Groot Begijnhof Leuven. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 3(05), 74–81. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4647

Nummer

Sectie

Case Studies