Verandawoningen Almere Onix Architecten

Auteurs

  • Annenies Kraaij Amsterdam Academy of Architecture

Samenvatting

Almere-Buiten Oost, de meest noordoostelijke uitbreiding van de stad, is opgebouwd uit buurten die van elkaar zijn gescheiden door brede groenstroken. In een bestaande, relatief jonge bosstrook zijn recent enkele zelfstandige en meer experimentele, kleinschalige woonbuurtjes gerealiseerd. In één van deze projecten, ontworpen door architectenbureau Onix, is gezocht naar een nieuwe vorm van wonen.

Op een open plek binnen de bosstrook zijn tien losse ‘woonschuren’ op een gemeenschappelijk groen erf gesitueerd. Ieder bouwvolume bestaat uit drie of vijf geschakelde woningen. Analoog aan de ruimtelijke indeling van het boerenerf vormen de gebouwen, de open ruimte en de beplanting één geheel. De woningen beschikken niet over een eigen tuin, maar hebben een veranda die het overgangsgebied markeert tussen privé en openbaar. Door de plaatsing van de woningen op terpen ontstaat er een vanzelfsprekende afstand tussen de woningen en het openbare erf : de inkijk wordt beperkt en tegelijkertijd is er vanuit de woonkamers vrij uitzicht op de open ruimte. Aan de achterzijde wordt het hoogteverschil benut door de ruimte onder de woning te reserveren voor parkeren, zodat de auto’s buiten zicht blijven. Hier bevinden zich ook functies als entrees, bergingen en hobbyruimtes.

In de uitwerking van de gevelvlakken wordt door Onix gerefereerd aan de typologie van de woonboerderij met achtererf waarbij er sprake is van een formele zijde met woonhuis en siertuin en een ‘achterzijde’ waar de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, maar waar ook de informele entree naar de woning is. Bij de Verandawoningen is gekozen voor een ruwe, zakelijke afwerking van de zijde waar zich de entrees en parkeerplaatsen bevinden. De andere zijde van de woningen heeft met de veranda’s en doorlopende dakvlakken een meer expressieve en romantische uitstraling. Elk bouwvolume is omkaderd door een ‘kraag’, een dakoverstek dat via de kopse kant van de bebouwing vanaf het dakvlak overgaat in de veranda’s en zo de afzonderlijke woningen tot één geheel maakt.

De collectieve tuin is een privaat beheerde, semiopenbare ruimte met een open inrichting en enkele wandelpaden die leiden naar het omringende bos. Via contractuele afspraken wordt voorkomen dat er erfafscheidingen worden geplaatst of dat bewoners delen privatiseren. De ontwikkelaar staat de eerste jaren, waarin het groen nog tot wasdom moet komen, garant voor het onderhoud.

De woningen zijn voor auto’s bereikbaar via twee informele klinkerweggetjes die langs de achterzijde van de blokken leiden. Bij de entree van de buurt is voorzien in parkeerplaatsen voor bezoekers.

Biografie auteur

Annenies Kraaij, Amsterdam Academy of Architecture

Annenies Kraaij studied urban design and public housing at Delft University of Technology. After graduation she worked for various clients on design commissions in inner-city as well as expansion areas. Since 1989 she has worked as an urban design project designer on a number of large-scale local development projects in Amsterdam and Rotterdam. In addition she has taught at the Amsterdam Academy of Architecture and published various journal articles and books. She produced many of the photo reports for DASH.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

Kraaij, A. (2018). Verandawoningen Almere Onix Architecten. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 2(03), 144–149. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4599

Nummer

Sectie

Case Studies