Friluftstaden Malmö Eric Sigfrid Persson

Auteurs

  • Harald Mooij TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

De Zweedse bouwer en uitvinder Eric Sigfrid Persson (1898-1983) ontwikkelde in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw enkele zeer vooruitstrevende woningbouwprojecten in Malmö. (Hij is uitvinder van het ‘perspektivfönster’, een breed, eenvoudig te reinigen tuimelraam voor hoogbouw.) Na het zien van New York en de Amerikaanse suburbs raakte hij ervan overtuigd dat hoogbouw niet de juiste oplossing bood voor nieuwe woonwijken. Samen met door hem aangestelde architecten ontwierp en bouwde hij een nieuwe stadswijk voor Malmö, waar mensen de kans moesten krijgen om middenin de stad verbonden te zijn met aarde, natuur en vegetatie, zon en lucht: Friluftstaden (de buitenluchtstad).

De wijk is opgezet met parallelle stroken rijtjeshuizen met een licht slingerende noord-zuid oriëntatie. De Köpenhamnsvägen deelt de wijk doormidden, een secundaire weg slingert door de woongebieden. De huizen liggen niet aan de straat, maar aan groene zones. Ze zijn om en om op het oosten of het westen georiënteerd en ten opzichte van elkaar verschoven, zodat aan de voorzijde van elk huis een beschutte privé buitenruimte ontstaat: de solgård (zonnetuin) of friluftsrum (buitenluchtkamer), waaraan de wijk haar naam dankt.

De zigzag configuratie loste op elegante wijze het privacy probleem van gelijkgerichte rijtjeshuizen op, waardoor schuttingen tussen de tuinen achterwege konden blijven. De witgepleisterde zonnetuinen zijn slechts door een laag muurtje gescheiden van het gemeenschappelijke groen, waarbij kleine hoogteverschillen en overvloedige beplanting de privacy waarborgen. Omdat maar de helft van de woningen op de groene zones is georiënteerd, zijn dit ontspannen gebieden voor spel en ontmoeting.

Er zijn vier typen woning van verschillende vorm en grootte, verdeeld over anderhalve verdieping onder een kap. De twee kleinste typen zijn diep en relatief smal, met woonkamer, keuken en open eethoek op de begane grond en respectievelijk één of twee slaapkamers met badkamer op de verdieping. In de ondiepere, maar veel bredere typen is een aparte eetkamer op de begane grond en een ruime hal op de verdieping. De friluftsrum werd direct verbonden met de woonkamer, een idee dat Persson net als de doorlopende groene grasvlakken uit Amerika meenam.

Biografie auteur

Harald Mooij, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Harald Mooij studied architecture and building technology at Delft University of Technology and at the Istituto Universitario di Architettura di Venezia (IUAV). He is an architect in The Hague and is currently involved in various projects, including housing. He has been a lecturer and researcher at Delft University of Technology in the Chair of Architecture and Dwelling since 2004. He writes regularly for professional journals in the Netherlands and abroad, is co-editor of DASH and co-author of the book Housing Design: A Manual, published in 2008 (English edition in 2011).

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

Mooij, H. (2018). Friluftstaden Malmö Eric Sigfrid Persson. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 2(03), 86–93. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4591

Nummer

Sectie

Case Studies