Westhove Amsterdam F.A. Warners

Auteurs

  • Paul Kuitenbrouwer TU Delft, Architecture and the Built Environment

DOI:

https://doi.org/10.7480/dash.02.4573

Samenvatting

In Nederland legden de bouwverordeningen aan het begin van de 20e eeuw grote beperkingen op aan hoogbouw. In Amsterdam was het maximaal toegestane aantal bouwlagen beperkt tot vier. Plannen voor hoogbouw kwamen dan ook niet verder dan de tekentafel. Het publiek was geen voorstander van hoogbouw en koesterde het ideaal van het vrijstaande huis met eigen stuk grond.

F.A. (Philip Anne) Warners (1888-1952) was een ware pionier van het etagehuis in de Amsterdamse context van het interbellum. Het door hem gepropageerde ‘ etagehuis’ kende grote voordelen door gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen, en meer luxe en comfort dan een gemiddeld individueel huis. Het etagehuis rekende af met de bekrompen ingang, de donkere portalen, de kleine keuken en de steile trappen die het bovenhuis en huizen met een bel-etage kenmerkten. Bovendien voorzag het in bergingen en ruimte voor brandstofopslag. Het etagehuis zou een modernere, efficiëntere manier van wonen mogelijk maken, waarin het huishouden door de arbeidsbesparende indeling en het gebruik van elektrische apparaten veel minder tijd zou kosten.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2020-02-13

Citeerhulp

Kuitenbrouwer, P. (2020). Westhove Amsterdam F.A. Warners. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 1(02), 108–117. https://doi.org/10.7480/dash.02.4573