Lake Point Tower Chicago George C. Schipporeit & John C. Heinrich Associates

Auteurs

  • Paul Kuitenbrouwer TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Lake Point Tower ligt aan North Lake Shore Drive in downtown Chicago, net ten noorden van de Chicago River. De Y-vormige contour wijst met zijn voet pal naar het noorden en overziet de stad (west) en Lake Michigan (oost). Deze 197 m hoge, puntsymmetrische woontoren is met zijn golvende, glazen, sculpturale hoofdvorm gebaseerd op zowel het ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe voor een kantoorgebouw aan de Friedrichstrasse in Berlijn (1919), als op diens ontwerp voor een wolkenkrabber van 30 lagen voor een denkbeeldige locatie (1920-1921). Deze twee torenontwerpen hebben een vergelijkbaar concept: gestapelde, vlakke vloerconstructies; een vrij gevormde plattegrond en een volledige omhulling in glas. Voormalige studenten en medewerkers van Mies aan het Illinois Institute of Technology, George Schipporeit en John Heinrich verwierven hiermee hun eerste opdracht.

De woontoren staat op een plint van groen geglazuurde baksteen met vier parkeerlagen, lobby en overige gemeenschappelijke voorzieningen, en wordt volledig ingesloten door wegen. Dit volume draagt op zijn beurt het Skyline Park, een ‘privé paradijs’ uitsluitend toegankelijk voor de bewoners en hun gasten om te ontspannen en van het uitzicht te genieten. De architecten kozen voor één hoger gebouw in plaats van de aanvankelijk gevraagde drie lagere bouwvolumes, om meer parkruimte rondom de toren te kunnen realiseren. De toren, aanvankelijk kruisvormig opgezet met vier afgeronde vleugels, kreeg uiteindelijk drie afgeronde vleugels in een onderlinge stompe hoek van 120°, waardoor de woningen geen last hebben van inkijk. Deze gebouwvorm is bovendien gunstiger voor de windbelasting, maar wel duurder om te construeren.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

Kuitenbrouwer, P. (2018). Lake Point Tower Chicago George C. Schipporeit & John C. Heinrich Associates. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 1(02), 88–99. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4571