Schuttersveld Delft Geurst & Schulze architecten
Samenvatting
Het Schuttersveld maakt deel uit van het Doelengebied in de historische binnenstad, dat in de afgelopen jaren een transformatie heeft ondergaan van een onopvallend tweederangs buurtje naar een luxe, gewilde woonlocatie. Supervisor voor het gehele gebied is architect Fons Verheijen. Ontwerper van het hier besproken woonensemble is Geurst & Schulze architecten.
Het Schuttersveld is een ensemble van acht kleinere woningbouwvolumes, gerealiseerd op het binnengebied van een bestaand bouwblok, waar vroeger een lagere school stond. Het voormalige schoolplein functioneert nog als een van de twee pleinen, die binnen het blok zijn verwezenlijkt.
Het gehele ensemble omvat drie kleine appartementengebouwen, vijf woonblokjes en twee binnenruimtes. Een torentje met drie appartementen markeert de toegang vanaf de openbare straat naar het binnengebied. Vijf kleinere blokjes en de twee iets grotere appartementengebouwen liggen gegroepeerd rond het eerste plein. De vijf blokjes bevatten in totaal zeven grondgebonden woningen: één vrijstaand, twee kopwoningen en de overige vier twee aan twee geschakeld. De twee appartementengebouwen staan op de plek van het oorspronkelijke schoolgebouw, maar delen de kavel in tweeën, zodat een doorgang ontstaat naar het daarachter gelegen voormalige schoolplein. Hier heeft de architect de opdrachtgevers ervan kunnen overtuigen dat het profijt van de opdeling groter is dan het nadeel van de extra kosten (twee liften, twee ingangen, enzovoort, in plaats van één). De winst is de toegankelijkheid van dit plein, omrand door een bakstenen muur en beschut door vijf oude platanen. Met de doorgang wordt bovendien de zichtas op de toren van de oude universiteitsbibliotheek verlengd.
Des te vreemder is het dat dit intieme plein vervolgens dood loopt, terwijl het schoolplein vroeger wel met de stad verbonden was. Ondanks deze beperking van de toegankelijkheid, maakt het ensemble toch deel uit van het fijnmazig netwerk in dit deel van de binnenstad. Het eerste plein is via drie achtersteegjes en binnenstraten een verbindende schakel tussen de Doelenstraat, de Paardenmarkt en de tot luxe woningen verbouwde bibliotheek, de Doelentuin, het Doelenplein en de binnenstad.
De architectuur is terughoudend en formeel. De blokken zijn geheel en al in één paarsrode kleur uitgevoerd, zowel het metselwerk als de kozijnen en andere details. De abstractie wordt benadrukt door de diepliggende ramen en dubbelhoge loggia’s als scherpe uitsnijdingen in het vlak van het metselwerk; er zijn geen uitstekende of zichtbare dakranden, lateien of lekdorpelstenen. De nadruk ligt niet op de individuele woning, maar op de totale compositie van gevelvlakken en daarmee ook op het open binnengebied.
De bestrating van de pleinen vormt onderdeel van de architectuur. Het eerste plein is ingericht met een kinderspeelplaats en een aantal stenen bankjes; in principe komen er geen auto’s. De woonblokken worden aan de voor- en zijkanten omgeven door beukenhagen. Bij de eengezinshuizen ligt de eetkeuken op de begane grond en de woonkamer op de verdieping. De voordeuren liggen aan de zijkant, wat de afstand tussen woningen en plein verder vergroot.
De appartementen en woningen behoren tot de duurdere categorie koopwoningen. Bij de koop hoort ook een parkeerplaats in een parkeerkelder onder het belendende woonstraatje, dat onderdeel uitmaakt van het nieuwbouwproject. Hoewel het plein eigendom is van de gemeente, is de Vereniging van Eigenaren van de woningen sterk bij het beheer betrokken.