Klein genoeg om openbaar te zijn

Auteurs

  • Dick van Gameren TU Delft, Architecture and the Built Environment
  • Olv Klijn TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Het werk van architect Sjoerd Soeters behoort zonder twijfel tot het meest uitgesproken en meest kleurrijke van de Nederlandse architectuurproductie. In de waardering voor zijn architectuur lijkt er weinig nuance mogelijk: Je bent of vóór Soeters, of vindt hem verschrikkelijk.

Over zijn stedenbouwkundige ontwerpen lopen de meningen minder ver uiteen. Projecten als het Java-eiland in Amsterdam, de Haverleij bij ’s-Hertogenbosch of Zwanenwoud bij Heerenveen worden in brede kring gewaardeerd. Vooral de ruimtelijke contrasten in de stedenbouwkundige plannen van Soeters zijn opvallend. Op verschillende schaalniveaus en zowel binnen een stedelijke, als een meer landelijke context heeft Soeters intussen bewezen in staat te zijn woonprogramma’s op een succesvolle manier met publieke ruimte te verweven. We spreken met hem over de reacties op zijn ontwerpen, zijn ideeën achter het werk, zijn voorbeelden en over de condities waaraan voldaan moet worden om publieke en private ruimtes succesvol met elkaar te verbinden.

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

van Gameren, D., & Klijn, O. (2018). Klein genoeg om openbaar te zijn. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 1(01), 24–29. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4525