Villa Welpeloo Enschede
2012Architecten
Samenvatting
2012Architecten ontwierp en realiseerde al jaren kleinere projecten waarin hergebruikte materialen werden toegepast, toen het bureau in 2005 de opdracht kreeg om in de wijk Roombeek in Enschede een villa te ontwerpen. De architecten bedachten voor de systematiek van hergebruik de term Superuse en brachten in 2007 een boek uit over dit thema. Bij Superuse wordt een nieuw leven gegeven aan afvalmaterialen, of delen daarvan, in hun oorspronkelijke vorm. Het moet daarom niet verward worden met recycling dat staat voor het hele proces van de herbewerking van materialen tot nieuwe grondstoffen; iets waar veel nieuwe energie in gaat zitten.
Villa Welpeloo is het eerste huis dat de architecten bouwden. De opdrachtgevers wilden in hun nieuwe woning professioneel kunst kunnen exposeren. Een brede glazen ingang tussen het gastenverblijf en de woonkamer brengt bezoekers in een grote, dubbelhoge expositiehal die ruimtelijk is verbonden met de eet- en woonkamer. De keuken en werkkamer liggen op een hoger niveau. Op de etage ligt de masterbedroom met annexen en een logeerkamer.
De villa bestaat voor 60 procent uit afval. De architecten maakten daarvoor een ‘oogstkaart’ van potentiële bouwmaterialen uit de directe omgeving en hielden hierbij een radius van circa 15 km rond de bouwkavel aan, om CO2-emissie door transport te beperken. Het veldwerk voor deze oogstkaart bestond letterlijk uit het scouten van opslagloodsen en het bezoeken van fabrieken op zoek naar bruikbare afvalproducten.
![](https://journals.open.tudelft.nl/public/journals/24/article_4751_cover_en_US.jpg)