Casa Muro Santiago de Chile

FAR Frohn & Rojas

Auteurs

  • Harald Mooij TU Delft, Architecture and the Built Environment

Samenvatting

Een doorsnee, rechthoekig kavel in een landelijk gelegen uitbreidingswijk van Santiago de Chile leverde de inspiratie voor dit wonderbaarlijke ‘muurhuis’. De kavel wordt van zijn directe omgeving afgeschermd door enkele bosschages, die het wijdere uitzicht op het Andesgebergte echter vrij laten. Dit bracht de architecten Frohn en Rojas op het idee van een huis, als een in verschillende lagen uiteengerafelde ‘muur’, waarin elke laag een filter is met specifieke fysische en visuele eigenschappen en waarbij de woonruimten zich tussen de lagen – als het ware in de muur – bevinden.

De door groen omzoomde kavel vormt de buitenste laag. Het volgende filter is een tentachtige omhulling van fijn geweven, reflecterend aluminium gaas, dat gespannen in driehoekige vlakken het huis zijn geometrisch complexe en glanzende uiterlijk geeft. Bekend in de tuinbouw als energiescherm reflecteert het gaas tot 70 procent van de Chileense zon en houdt tegelijk muskieten en andere insecten buiten. In enkele driehoeken bij de grond is muskietengaas toegepast, waardoor met behulp van ritsen toegang ontstaat tot de beschutte buitenruimten tussen het gaas en de volgende gebouwschil. Deze verzorgt de klimaatscheiding en bestaat rondom uit translucente platen van polycarbonaat, gevat in een ritme van verticale zwarte frames. Het drielaagse polycarbonaat is sterk isolerend, filtert de directe zon, biedt rondom overvloedig daglicht en vangt een continu wisselend schaduwpatroon op van de omringende bomen. Hierachter bevinden zich de belangrijkste woonruimten en de master bedroom, deels met dubbele verdiepingshoogte. Voor het uitzicht is het polycarbonaat op sommige plaatsen vervangen door dubbelglas met verdiepingshoge schuifdeuren naar de buitenruimten.

De open woonruimten liggen verspreid rondom een houten volume dat de volgende laag van het muurhuis vertegenwoordigt. Deze omvat op de begane grond een keuken, eetruimte en logeerkamer, met op de verdieping een werkruimte/studio. De omhulling bestaat uit geprefabriceerde kastenwanden van gelamineerd hout, die als constructieve schijven op elkaar zijn gestapeld en tot 5,20 m uitkragen. Ze zijn afwisselend aan de binnen- of buitenzijde afgetimmerd met multiplex of geheel opengelaten, waardoor verschillende opbergmogelijkheden en relaties met de omliggende woonruimte en het daglicht ontstaan. Het hart van het huis ten slotte, is een betonnen kern met daarin op beide verdiepingen een ruime badkamer. Het onafgewerkte beton vormt een robuuste, beschermende omhulling voor het geheel als natte zone betegelde, meest verborgen deel van het huis.

Biografie auteur

Harald Mooij, TU Delft, Architecture and the Built Environment

Harald Mooij studied architecture and building technology at Delft University of Technology and at the Istituto Universitario di Architettura di Venezia (IUAV). He is an architect in The Hague and is currently involved in various projects, including housing. He has been a lecturer and researcher at Delft University of Technology in the Chair of Architecture and Dwelling since 2004. He writes regularly for professional journals in the Netherlands and abroad, is co-editor of DASH and co-author of the book Housing Design: A Manual, published in 2008 (English edition in 2011).

##submission.downloads##

Gepubliceerd

2018-06-01

Citeerhulp

Mooij, H. (2018). Casa Muro Santiago de Chile: FAR Frohn & Rojas. DASH | Delft Architectural Studies on Housing, 4(07), 142–147. Geraadpleegd van https://journals.open.tudelft.nl/dash/article/view/4750