Abū Qatāda al-Filasṭīnī versus IS: De ontwikkeling van een radicaal islamitisch geleerde - van den Berg, Bo (Student Undergraduate Research E-journal!, 2015)
Door middel van een literatuurstudie is inzicht verkregen in de ideeën van Abū Qatāda al-Filasṭīnī en met name hoe deze ideeën zich verhouden tot zijn standpunt ten aanzien van IS. Dit is voornamelijk onderzocht met behulp van wetenschappelijke literatuur en Arabischtalige krantenartikelen. Het is gebleken dat hij de strijd van IS tegen de mujahidīn verwerpt omdat hiermee verdeeldheid onder moslims veroorzaakt wordt terwijl het juist eenheid zou moeten nastreven. Volgens Abū Qatāda is IS zijn naam, Islamitische Staat, niet waardig en kan dus gezien worden als één van de interne vijanden van de islam die bestreden dient te worden.