Modelering en simulering van een industriële reactor voor de productie van biodiesel - Stevens, Jolien; Verstichelen, Sofie; Willekens, Nicolas; Van Auwenis, Stijn (Student Undergraduate Research E-journal!, 2015)
Een industrieel reactormodel voor de transesterificatie van methanol en ethylacetaat werd ontwikkeld, vertrekkende van laboschaalexperimenten en kinetische modellering. Bepaalde fenomenen die verwaarloosbaar zijn op laboschaal, zijn dat niet meer op industriële schaal waardoor het niet mogelijk is laboschaalresultaten ‘op te blazen’ naar industriële schaal. In eerste instantie wordt experimentele informatie verkregen over het (transiënte) stromingsgedrag in de laboreactor. Vervolgens wordt de reactiekinetiek bepaald waarna met behulp van de verkregen experimentele data en bijkomende effecten op industriële schaal het reactormodel wordt geconstrueerd. Hiermee wordt de invloed van verschillende reactiecondities en reactoreigenschappen bepaald op de conversie van methanol en ethylacetaat tijdens transesterificatie.