Invloed van Autonomieondersteuning op Motivatie om te Bewegen - Knippenberg, Inge (Student Undergraduate Research E-journal!, 2015)
Een groot deel van de bevolking voldoet niet aan de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging die vanuit gezondheidsperspectief wenselijk is. Dit artikel presenteert onderzoek naar de invloed van autonomieondersteuning op motivatie om te bewegen. Deelnemers (N = 76) ontvingen een informatieve tekst over bewegen welke voorafgegaan werd met ofwel een autonomieondersteunende, ofwel een sturende instructie. Gevonden werd dat 1) autonomieondersteunende communicatie een negatief effect heeft op autonome motivatie, en 2) ongeacht het instructietype, het aanbieden van informatie over bewegen zowel intrinsieke als externe regulatie bevordert. Dit laatste kan ertoe leiden dat mensen meer gaan bewegen waardoor de kans op gezondheidsrisico’s afneemt.