'...Wees enkel weer die goede en lieve moeder voor mij...' - Beneken Kolmer, Ceciel (Student Undergraduate Research E-journal!, 2015)
Aan de hand van drie karakteristieke Spaanse thema’s, - Honor, Quijotismo en Machismo/Donjuanismo – wordt onderzocht of persoonlijk biografische omstandigheden een rol hebben gespeeld in het vrouwbeeld van Ignatius van Loyola en zodoende van invloed zijn geweest op zijn verbod tot het oprichten van een vrouwelijke jezuïetenorde. Het resultaat van dit literair onderzoek trekt de legitimatie van het ontbreken van een vrouwelijke tak in twijfel. Als 'bijvangst' rechtvaardigt deze conclusie bovendien verder onderzoek naar persoonlijk biografische omstandigheden van beslissers die ‘eeuwig geldende regels’ uitvaardigen. Met name voor vrouwen zou dit deuren kunnen openen binnen de katholieke kerk.