Nanovezels voor drug delivery van slecht oplosbare medicijnen - De Meyer, Simon; Platteeuw, Michiel; Frateur, Olmo; Verschraegen, Sofie (Student Undergraduate Research E-journal!, 2018)
Om een ziekte te bestrijden via orale medicatie, moet het actieve farmaceutische bestandsdeel (API) van het gebruikte medicijn oplosbaar zijn in de waterige omgeving van het menselijk lichaam. Bepaalde, dikwijls veelbelovende, API’s zijn echter slecht oplosbaar, wat vaak te wijten is aan de kristalliniteit van het API. In dit project werd de solvent elektrospintechniek aangewend om het kristallijne API in amorfe toestand te brengen als solid dispersion (SD). Uit verschillende analyses bleek dat de wateroplosbaarheid van het medicijn hierdoor drastisch verbetert. Het elektrospinproces is daardoor een potentieel veelbelovende techniek voor de verwerking van doeltreffende API’s in de farmaceutische industrie.