Remigius Schrijver: een vroeg voorbeeld van een Nederlandse barokcomponist herontdekt - Verheggen, Joost (Student Undergraduate Research E-journal!, 2017)
In dit onderzoek wordt ingegaan op Remigius Schrijver, organist en componist, geboren in de 17e eeuw in Zeeland. Schrijver blijkt een bijzondere rol te hebben gespeeld in de Nederlandse muziekgeschiedenis, die systematisch onderschat wordt. Hij blijkt een van de vroegste voorbeelden van een Nederlandse barokcomponist te zijn, en ook in religieuze kringen was hij samen met Joachim Oudaan een innoverende factor. Daarnaast werd in eerder onderzoek er altijd van uitgegaan dat Schrijver in Middelburg geboren was, terwijl op basis van bevindingen in dit onderzoek het aannemelijker lijkt dat Schrijver uit Vlissingen kwam. Hoe dan ook verdient deze componist en zijn muziek meer aandacht.