Van bio-olie tot cosmetica - Beck, Maxime; Claus, Dieter; Mulder, Eline de; Vuyst, Charlotte de; Wettere, Bram van (Student Undergraduate Research E-journal!, 2016)
Het raffinageproces waarbij plantaardige oliën worden omgezet tot gebruiksklare producten leidt tot een momenteel onbenutte zijstroom, het ontgeuringsdestillaat. Dit destillaat bevat vrije vetzuren, glyceriden, koolwaterstoffen en minorcomponenten zoals squaleen, sterolen en tocoferolen. Deze laatste kunnen gevaloriseerd worden in de cosmetische, farmaceutische en voedingsindustrie. Daarom is het relevant hun isolatie uit het destillaat te evalueren. Dit kan gebeuren via een superkritische esterificatie gevolgd door een superkritische CO2-extractie. De optimale condities voor beide processen zijn bepaald a.d.h.v. Aspen Plus®, een geavanceerd processimulatieprogramma. Op deze manier wordt getracht een conceptueel ontwerp te definiëren voor een economisch rendabele recuperatie van minorcomponenten uit een ontgeuringsdestillaat.