Ontwikkelingshulp: Dood of Levend? Empirische evaluatie van de beweringen van Dambisa Moyo - van der Kolk, Anne (Student Undergraduate Research E-journal!, 2015)
Ontwikkelingshulp verstoort het vormen van effectief overheidsbeleid in ontwikkelingslanden. Dat stelt de Zambiaanse Oxford-econoom Dambisa Moyo in haar boek Dead Aid. Ontwikkelingshulp zorgt namelijk voor corruptie, verkleining van de middenklasse en civil society, politieke instabiliteit en afname van sociaal kapitaal. Ondanks dat dit boek onderdeel is van een veelbesproken discussie, is deze theorie nog niet empirisch onderzocht. Dit onderzoek probeert een empirische onderbouwing te geven aan de effecten van ontwikkelingshulp op beleidsvorming zoals beschreven in Dead Aid. Uit regressie-analyses blijkt dat ontwikkelingshulp een verband heeft met meer corruptie en een afname van sociaal kapitaal en politieke stabiliteit.