Grote verhalen en grote gebaren: Nationalisme en de restauraties van de Alte Nationalgalerie en het Rijksmuseum - Schep, Caroline (Student Undergraduate Research E-journal!, 2019)
Dit onderzoek bevraagt de rol van nationalisme in de Alte Nationalgalerie en het Rijksmuseum. Deze musea zijn in de negentiende eeuw gebouwd om nationaal besef bij burgers te versterken. Het onderzoek richt zich dan ook specifiek op wat hiervan teruggehaald is bij de restauraties van respectievelijk 1998-2001 en 2003-2013. Hoe architectuur, inrichting en omgang met de collectie nationaal besef kunnen stimuleren, wordt bestudeerd aan de hand van archiefmateriaal als jaarverslagen, correspondentie en beleidsplannen, maar ook op basis van interviews en bezoeken aan de musea. Dit alles wordt geplaatst binnen een kader van auteurs die de laatste jaren steeds meer aandacht besteden aan de rol van nationalisme in (kunst)geschiedenis. Hieruit blijkt dat de beide musea met een andere visie zijn begonnen aan hun restauraties, maar dat in beide gevallen de negentiende-eeuwse vorm niet teruggehaald kan worden zonder ook iets van het negentiende-eeuwse gedachtegoed te herstellen.