Creative Media Advertising: Het begin van het einde van de groeiende plastic soep? - Okkema, Ellis (Student Undergraduate Research E-journal!, 2018)
De huidige studie onderzocht de effectiviteit van creative media advertising (CMA) in vergelijking met traditional media advertising (TMA) in sociale marketing rondom milieuproblemen door plasticgebruik. Met behulp van een online experiment (N = 107) is gekeken of CMA tot een milieuvriendelijkere gedragsintentie leidt dan TMA en of deze relatie gemedieerd wordt door bewustzijn van het probleem. Er is een direct positief effect gevonden van CMA versus TMA op milieuvriendelijke gedragsintentie met betrekking tot eenmalig plasticgebruik bij consumenten. Echter bleek dat bewustzijn van het probleem dit effect niet medieert. In alle analyses werd gecontroleerd voor de covariaat milieu-zelfidentiteit, die significant samenhing met zowel probleembewustzijn als gedragsintentie.