De adviserende rol van pedagogisch medewerkers bij peuters met stotterverschijnselen

Authors

  • Ilham El Harouni Hogeschool Rotterdam

DOI:

https://doi.org/10.25609/sure.v4.2822

Keywords:

stotteren, vloeiendheidsstoornissen, pedagogisch medewerkers, peuters, vroegsignalering, kwalitatief, kwantitatief, gemengd onderzoeksdesign, logopedie.

Abstract

Inleiding: In de praktijk valt het op dat pedagogisch medewerkers (pm-ers) niet altijd tijdig adviseren om een stottertherapeut/ logopedist te consulteren als de stotterverschijnselen/-problemen bij een peuter opvallen.
Dit kan negatieve gevolgen hebben op de ontwikkeling van de stoornis.
Methode: Er is een gemengd onderzoeksdesign uitgevoerd door middel van 54 ingevulde enquêtes en twee semigestructureerde interviews.
Resultaten: De huidige beschikbare informatie over stotteren is bij een groot deel van de pedagogisch medewerkers onbekend.
Conclusie: Een groot deel van de pedagogisch medewerkers bezit niet voldoende kennis om een verantwoord advies te kunnen geven aan ouders over de stotterproblemen/ -verschijnselen van hun kind(eren).

Additional Files

Published

2018-11-09

How to Cite

El Harouni, I. (2018). De adviserende rol van pedagogisch medewerkers bij peuters met stotterverschijnselen. Student Undergraduate Research E-Journal!, 4. https://doi.org/10.25609/sure.v4.2822

Issue

Section

Society & Culture Studies